Komen er regeneratieve behandelingen voor retina-/oogziekten? (2024)

Toepassingen en behandelingen
Komen er regeneratieve behandelingen voor retina-/oogziekten? (1)

Wereldwijd hebben meer dan 2 miljard mensen last van slecht zicht. Dit is helaas niet altijd op te lossen met een bril of contactlenzen. In het geval van oogziekten of -letsel is er een onderdeel van het oog aangedaan waardoor het zicht vermindert of zelfs verdwijnt. Verschillende regeneratieve behandelingen worden onderzocht om aandoeningen van het oog te voorkomen, te vertragen, of zelfs volledig te herstellen. Regeneratieve geneeskunde voor de oogheelkunde ontwikkelt behandelingen voor verschillende oogaandoeningen, met het doel om het zicht te herstellen.

Hoe zit het oog in elkaar?

Het oog en mogelijke aandoeningen worden onderverdeeld in een grove tweedeling: het voor- en achtersegment van het oog. Het voorste deel bestaat onder andere uit het slijmvlies, het hoornvlies, de voorste oogkamer, de iris en de lens. Het hoornvlies (cornea) is de doorzichtige laag aan de voorkant van het oog en is opgebouwd uit vijf lagen. Deze transparante laag loopt door naar de harde oogrok (sclera), ook bekend als het oogwit. Het achterste deel van het oog omvat als belangrijkste structuren de sclera, het glasachtige lichaam, het vaatvlies, en het netvlies (retina).

Goedgekeurde regeneratieve behandelingen voor het oog

Binnen de regeneratieve geneeskunde wordt gewerkt aan behandelingen voor meer dan twintig verschillende oogaandoeningen. Voor twee aandoeningen is er een regeneratieve behandeling beschikbaar in Nederland.

Limbale stamceltransplantatie

In een gezond persoon wordt het hoornvlies transparant gehouden door stamcellen in de limbus, aan de rand van het hoornvlies. Bij een limbale stamceldeficiëntie (LSCD) is er een tekort aan limbale stamcellen, waardoor het hoornvlies troebel wordt. Patiënten met LSCD hebben last van pijn en verminderd zicht.

Een eenzijdige of gedeeltelijke LSCD kan worden behandeld door middel van een lichaamseigen limbale stamceltransplantatie. Deze regeneratieve behandeling, ook bekend als Holoclar, is de eerste door het Europees Geneesmiddelbureau (EMA) goedgekeurde stamceltherapie.

Bij de Holoclar-methode worden cellen van de patiënt uit het gezonde oog gebruikt om het hoornvlies van het aangedane oog te herstellen. De cellen uit het gezonde oog worden in het laboratorium gekweekt en op een speciale drager gezaaid. De drager met cellen wordt in het aangedane oog van de patiënt getransplanteerd. De cellen gaan vervolgens aan het werk om het hoornvlies te herstellen.

Komen er regeneratieve behandelingen voor retina-/oogziekten? (2)

Gentherapie

Ook voor patiënten met erfelijke netvliesdystrofie is er een regeneratieve behandeling beschikbaar. Patiënten met deze aandoeningen hebben een afwijking in hun DNA waardoor een bepaalde stof niet meer wordt aangemaakt. Bij gebrek aan deze stof functioneren de cellen in het netvlies niet goed meer. Hierdoor breekt de beeldvormende laag in het oog langzaam af, en daarmee het zicht van de patiënt. De Luxturna-methode is een toepassing van gentherapie, een behandeling die de afwijking in het DNA kan aanpassen en zo de ziekte kan vertragen.

Komen er regeneratieve behandelingen voor retina-/oogziekten? (3)
Vind meer informatie over de Holoclar en Luxturna methode in dit artikel

Het verschil tussen het hoornvlies en netvlies

Het oog, met name het hoornvlies, leent zich goed voor toepassingen van regeneratieve geneeskunde. Enkele voordelen van het hoornvlies zijn:

  • De toegankelijkheid. Vergeleken met andere delen van het oog en organen in het lichaam, is de doorzichtige laag aan de voorkant van het oog gemakkelijk te bereiken.
  • De structuur. Het hoornvlies bestaat uit vijf verschillende lagen. Chirurgen zijn tegenwoordig al in staat om één aangedane cellaag te vervangen met donormateriaal.
  • De transparantie. Doordat het hoornvlies een doorzichtige laag is, worden de effecten van behandelingen gemakkelijk gecontroleerd.
  • De minimale immuunrespons. De reactie van het lichaam op vreemde stoffen is minimaal in het oog. Hierdoor is er bijvoorbeeld geen of minder sprake van afstoting of ontsteking.

Het netvlies biedt meer uitdagingen voor regeneratieve behandelingen. Bij het netvlies is er bijvoorbeeld wel sprake van een immuunrespons. Doordat deze structuur veel bloedvaten bevat, is er meer kans op een ontsteking of afstoting. Daarnaast is het netvlies minder goed te bereiken vanwege de ligging achter in het oog, en is deze laag een stuk complexer dan het hoornvlies. Het lichtgevoelige laagje staat namelijk in verbinding met de oogzenuw en zo de hersenen. Bij ziekte of schade aan het netvlies, is de verbinding naar de hersenen verbroken. Zou het netvlies hersteld worden met een regeneratieve behandeling, dan betekent dit niet automatisch dat de connectie met de hersenen ook is hersteld. Het gezichtsvermogen kan dan nog steeds beperkt zijn.

Oogweefsel uit een schaaltje als behandeling

Naast de al goedgekeurde Holoclar- en Luxturna-behandelingen wordt er onderzoek gedaan naar andere regeneratieve therapieën voor meer dan twintig verschillende oogaandoeningen. Waar de Holoclar methode gericht is op het voorste van de vijf lagen van het hoornvlies, wordt er ook onderzoek gedaan naar een behandeling voor patiënten met schade aan de binnenste laag van het hoornvlies, het hoornvlies endotheel.

Daarnaast wordt er een nieuwe behandeltechniek ontwikkeld die gebruik maakt van organoïden. In de oogheelkunde wordt onderzocht of deze gekweekte mini weefsels van patiëntcellen ingezet kunnen worden als behandeling. Op dit moment wordt dit bijvoorbeeld onderzocht voor (verschillende lagen van) het hoornvlies, en het slijmvlies. Het slijmvlies is het bindweefsel op het oogwit en de binnenkant van de oogleden. Een techniek als deze zou een geschikte oplossing zijn voor patiënten met ernstige aandoeningen van het oogoppervlak. In dit geval is er geen donormateriaal nodig, omdat de patiënt zelf de cellen aanlevert.

Beperkingen en uitdagingen

Een van de uitdagingen in de ontwikkeling van regeneratieve behandelingen voor oogziekten is bijvoorbeeld het afgiftesysteem. De behandeling moet op de juiste plek in het oog komen en lang genoeg werkzaam zijn, zonder de gevoelige structuren van het oog te beschadigen. Zo is er meer onderzoek nodig naar manieren om de therapie op de gewenste manier en op de goede plek af te geven. Daarnaast is er nog werk nodig om de overgang van onderzoek in het laboratorium naar onderzoek met mensen mogelijk te maken.

Er komt veel kijken bij het ontwikkelen van nieuwe regeneratieve therapieën. Zo zijn de kosten voor een nieuwe therapie in het begin vaak enorm hoog. De vraag is of er dan wordt ingezet op een gentherapie die een hele kleine groep patiënten met een specifieke afwijking in het DNA kan helpen, of op een therapie die breder toepasbaar is.

Positieve vooruitzichten

De verwachting is dat er meerdere regeneratieve behandelingen beschikbaar zullen komen in de komende jaren. Dat een succesvolle behandeling mogelijk is, wordt bewezen door de Holoclar- en Luxturna-methode. Echter, onderzoek is een stapsgewijze ontwikkeling, zoals geldt voor elke nieuwe behandeling.

Lees ook:

Waarom duurt het zo lang voordat behandelingen voor patiënten beschikbaar komen?
Is een regeneratieve behandeling veilig?
Waar kun je stamcellen voor gebruiken?
  • Komen er regeneratieve behandelingen voor retina-/oogziekten? (4)

    Komen er regeneratieve behandelingen voor retina-/oogziekten? Regeneratieve geneeskunde voor de oogheelkunde ontwikkelt behandelingen voor verschillende oogaandoeningen, met het doel om het zicht te herstellen.

    49895|48582

  • Komen er regeneratieve behandelingen voor retina-/oogziekten? (5)

    Kan regeneratieve geneeskunde helpen bij verminderde nierfunctie? Onderzoekers werken hard aan technieken die dialyse effectiever, veiliger en minder ingrijpend kunnen maken.

    49895|48582

  • Komen er regeneratieve behandelingen voor retina-/oogziekten? (6)

    Welke regeneratieve behandelingen zijn er beschikbaar voor diabetes? Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten. Met regeneratieve behandelingen wordt ernaar gestreefd dat de patiënt niet meer afhankelijk is van medicijnen.

    49895|49897|48582|48587

  • Komen er regeneratieve behandelingen voor retina-/oogziekten? (7)

    Welke regeneratieve behandelingen zijn er beschikbaar voor knieartrose? Artrose in de knie is een groeiend probleem in onze samenleving dat in sommige gevallen kan worden behandeld met een regeneratieve behandeling met stamcellen.

    49895|49897|48582|48587

  • Komen er regeneratieve behandelingen voor retina-/oogziekten? (8)

    Kunnen stamcellen worden gebruikt bij de genezing van hiv? Een handjevol mensen is ooit genezen van hiv door een stamceltransplantatie. Maar hoe werkt zo’n behandeling en waarom wordt die nog niet bij iedereen toegepast?

    49895|48582|48587

  • Komen er regeneratieve behandelingen voor retina-/oogziekten? (9)

    Kan RM leverschade behandelen of herstellen? Binnen de regeneratieve geneeskunde wordt onderzocht hoe stamcellen, gentherapie en bioprinten kunnen helpen wanneer de lever ernstig beschadigd is.

    49895|49897|49896|48582|48587

  • Komen er regeneratieve behandelingen voor retina-/oogziekten? (10)

    Kan regeneratieve geneeskunde erfelijke stofwisselingsziekten genezen? Stofwisselingsziekten (metabole ziekten) zijn ernstig en moeilijk te behandelen. Met gentherapie wordt geprobeerd betere behandelingen te ontwikkelen.

    49895|48582|48587

  • Komen er regeneratieve behandelingen voor retina-/oogziekten? (11)

    Kunnen stamcellen in de nabije toekomst toegepast worden voor herstel van het hart? Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Hoe wordt stamcelonderzoek ingezet voor het herstel van het hart?

    49895|48582|48587

  • Komen er regeneratieve behandelingen voor retina-/oogziekten? (12)

    Welke regeneratieve behandelingen zijn beschikbaar? Een overzicht van de behandelingen die op januari 2022 zijn goedgekeurd in Europa en/of Nederland.

    49895|48582

  • Komen er regeneratieve behandelingen voor retina-/oogziekten? (13)

    Kunnen stamcellen hersenschade herstellen? Baby’s met een herseninfarct kunnen veilig behandeld worden met stamcel-neusdruppels.

    49895|48582

  • Komen er regeneratieve behandelingen voor retina-/oogziekten? (14)

    Is een regeneratieve behandeling veilig? Een behandeling wordt uitgebreid beoordeeld voordat het wordt goedgekeurd.

    49895|48582

  • Komen er regeneratieve behandelingen voor retina-/oogziekten? (15)

    Waar kan ik een regeneratieve behandeling krijgen? In Nederland zijn het vooral de academische ziekenhuizen. Neem contact op met je behandelend arts voor jouw specifieke situatie.

    49895|48582

  • Komen er regeneratieve behandelingen voor retina-/oogziekten? (16)

    Wat is stamceltoerisme en wat zijn de risico’s? In het buitenland bieden klinieken (onbewezen) stamcelbehandelingen aan die niet vergoed worden. Wat is stamceltoerisme en wat zijn de risico’s?

    49895|49898|48582

  • Komen er regeneratieve behandelingen voor retina-/oogziekten? (17)

    Kun je met stamcellen hele organen vervangen als deze niet meer werken? Onderzoekers bestuderen hoe je van stamcellen hele organen kunt maken. Dan kun je in de toekomst zieke organen vervangen of orgaantransplantatie overbodig maken.

    49895|48582

Bronnen

  • Interview met Dr. Mor Dickman, oogarts- en hoornvlies specialist aan het Maastricht UMC, en onderzoeker naar regeneratieve behandelingen.
  • Artikel van Francisco J. Santa Cruz-Pavlovich en zijn team (2024) over regeneratieve geneeskunde en toepassingen in de oogheelkundige zorg (in het Engels).
  • Artikel van Russell N. Van Gelder en zijn team (2022) over regeneratieve en herstellende behandelingen voor oogziekten (in het Engels).
Komen er regeneratieve behandelingen voor retina-/oogziekten? (2024)
Top Articles
FSW women's basketball team finalizes roster
‘Furious battles are underway’: Kursk residents call on Putin for help after Ukrainian incursion | CNN
Devotion Showtimes Near Xscape Theatres Blankenbaker 16
55Th And Kedzie Elite Staffing
Minooka Channahon Patch
Cintas Pay Bill
Unitedhealthcare Hwp
Tj Nails Victoria Tx
Ventura Craigs List
Imbigswoo
Over70Dating Login
[2024] How to watch Sound of Freedom on Hulu
Erin Kate Dolan Twitter
Cincinnati Bearcats roll to 66-13 win over Eastern Kentucky in season-opener
The Binding of Isaac
Best Fare Finder Avanti
Log in or sign up to view
Mals Crazy Crab
Quest: Broken Home | Sal's Realm of RuneScape
Dcf Training Number
Danielle Ranslow Obituary
Hesburgh Library Catalog
1979 Ford F350 For Sale Craigslist
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
SOGo Groupware - Rechenzentrum Universität Osnabrück
Tom Thumb Direct2Hr
30+ useful Dutch apps for new expats in the Netherlands
Kaliii - Area Codes Lyrics
Happy Shuttle Cancun Review
Datingscout Wantmatures
DIY Building Plans for a Picnic Table
Swimgs Yuzzle Wuzzle Yups Wits Sadie Plant Tune 3 Tabs Winnie The Pooh Halloween Bob The Builder Christmas Autumns Cow Dog Pig Tim Cook’s Birthday Buff Work It Out Wombats Pineview Playtime Chronicles Day Of The Dead The Alpha Baa Baa Twinkle
Half Inning In Which The Home Team Bats Crossword
Wasmo Link Telegram
The Hoplite Revolution and the Rise of the Polis
Forager How-to Get Archaeology Items - Dino Egg, Anchor, Fossil, Frozen Relic, Frozen Squid, Kapala, Lava Eel, and More!
Haley Gifts :: Stardew Valley
Old Peterbilt For Sale Craigslist
Lake Dunson Robertson Funeral Home Lagrange Georgia Obituary
Selfservice Bright Lending
Pensacola Cars Craigslist
Trap Candy Strain Leafly
Janaki Kalaganaledu Serial Today Episode Written Update
Gotrax Scooter Error Code E2
St Vrain Schoology
Gw2 Support Specter
Lorton Transfer Station
SF bay area cars & trucks "chevrolet 50" - craigslist
Gelato 47 Allbud
303-615-0055
Tommy Gold Lpsg
683 Job Calls
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated:

Views: 6197

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.